İNTİHARA YÖNLENDİRME SUÇU VE CEZASI
- busraseklice
- 26 Şub 2024
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 1 Eyl 2024

İntihara yönlendirme suçu Türk Ceza Kanunu’muzun 84. maddesinde Hayata Karşı Suçlar başlığı altında düzenlenmiştir.
İNTİHARA YÖNLENDİRME SUÇUNUN UNSURLARI
İntihara yönlendirme suçu seçimlik hareketli bir suç olup 4 farklı eylemle meydana gelebilir. İntihara teşvik etme, kışkırtma, başkasının intiharına yardımcı olma veya intihar kararını pekiştirme şeklinde suç işlenebilir. Bu noktada belirtmek isteriz ki intihar etmek suç değil, intihara yönlendirmek suçtur.
İNTİHARA YÖNLENDİRME SUÇUNUN CEZASI
Hukukumuz suçun mağduruna göre farklı miktarlarda cezalar düzenlemiştir. Kanunumuzda bu suçun teşebbüs aşamasında kalması ve intiharın gerçekleşmemesi halinde 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası düzenlenmiştir. Mağdurun hayatını kaybetmesi halinde sanık hakkında verilecek ceza 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasıdır. Kişileri sosyal medya, radyo, basın, film veya tiyatro gibi yollarla alenen teşvik eden kişi hakkında 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilmektedir. Son olarak, mağdurun ayırt etme gücünün olmaması veya cebir veya tehdit ile mağdurun intihara zorlanması halinde sanık kasten öldürme suçundan cezalandırılır. Suçtan zarar görenlerin ve faillerin bu suçla ilgili yapılan soruşturma ve yargılamalarda ceza avukatı ile görüşerek destek alması faydalı olacaktır.
İNTİHARA YÖNLENDİRME SUÇUNDA ZAMANAŞIMI
İntihara yönlendirme suçu şikayete tabi suçlardan değildir. Bu sebeple, Savcılık makamınca re’sen soruşturulur ve kamu davası açılır. Suçtan zarar görenlerin şikayetlerinden vazgeçmeleri davanın düşmesine sebep olmaz. Kanun koyucularımız tarafından, intihara yönlendirme suçunun basit halinde 8 yıl, nitelikli hallerinde 15 yıllık zamanaşımı süresi düzenlenmiştir.
ÖTENAZİ SUÇU VE CEZASI
Ötenazi, sağlık sebebiyle sürekli ve düzelmez şekilde acı çeken bireyin isteği doğrultusunda yaşamının acısız bir şekilde sona erdirilmesidir. Günümüzde çok tartışılan bu yöntem Belçika, Lüksemburg, Hollanda gibi ülkelerde yasal olarak uygulanmaktadır. Ancak ülkemizde ötenazi suç olup intihara yönlendirme kapsamında cezalandırılmaktadır. Bu hususta Eskişehir Hukuk Bürosu ile iletişime geçilerek detaylı bilgi alınabilir.
İNTİHARA YÖNLENDİRME SUÇUNDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME
Görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemeleri’dir. Ancak, suçun son fıkrada belirtildiği gibi kasten öldürme suçu olarak kovuşturulduğu durumlarda görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemeleri’dir. Yetkili mahkeme çoğu ceza davasında olduğu gibi suçun işlendiği yer mahkemesidir.
Comments