KASTEN YARALAMA SUÇU
- busraseklice
- 19 Şub 2024
- 2 dakikada okunur

Kasten yaralama, birinin vücuduna acı verilmesi, sağlık veya algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan bir eylem işlemek suretiyle zarar verilmesidir. Kasten adam yaralama suçu, TCK m.86 ve 87. maddelerinde ‘vücut dokunulmazlığına karşı suçlar’ başlığının içinde düzenlenmiştir. Yaralamaya örnek olarak birine tokat, yumruk veya tekme atmak, herhangi bir cisim ile vurmak, birini itekleyerek bir cisme çarpmasına yol açmak gibi eylemler kasten yaralama suçunu oluşturur.
Kasten Yaralama Suçunda Şikayet
Yaralama eyleminin basit tıbbi müdahale ile giderilecek kadar hafif olması halinde dört aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilir. Bu halde, soruşturma ve kovuşturma yapılabilmesi için mağdurun şikayeti gerekmektedir. Mağdur şikayetçi olmaz veya daha sonradan şikayetinden vazgeçerse sanığın cezalandırılmasına karar verilemez. Suçun bu halinde şikayet zamanaşımı düzenlenmiş olup fiilin meydana gelmesinden itibaren 6 ay içerisinde suç duyurusunda bulunmak gerekmektedir. Aksi halde, mağdurun şikayet hakkı kalmayacaktır.
Basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek şiddete bir yaralama oluşmuşsa halde bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmedilir. Suçun, Kanunun 3. fıkrada belirtilen kişilere karşı veya silahla işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında arttırılır. Suçun nitelikli halleri ve ‘basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek’ basit yaralama suçu, takibi şikayete bağlı suçlar kategorisinde yer almaz. Bu sebeple şikayet için süre sınırı yoktur. Nitelikli hallerde mağdur şikayetinden vazgeçse bile kamu davası devam eder.
Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Yaralama
Yaralama fiilinin, mağdurda sürekli hasar bırakan, hayati tehlikeye sebep olan, gebe kadının çocuğunun erken doğmasına veya düşmesine sebep olan sonuçlara ulaşması halinde verilecek ceza bir katı ile iki katı arasında arttırılır. Çok ağır sonuçlar doğurabilecek bu tip yargılamalarda ceza avukatı marifetiyle savunma hazırlanması gerek sanığın gerek katılanın yararına olacaktır.
Kasten Yaralama Suçunda Uzlaştırma
Basit kasten yaralama suçu ve kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi suçu uzlaştırmaya tabi suçlar kategorisinde olup taraflar arasında öncelikle uzlaşma prosedürü uygulanmaktadır. Mağdur ve şüpheli arasında mutabakat sağlanamaz ise kovuşturma aşamasına geçilir.
Kasten Yaralama Suçunda Görevli ve Yetkili Mahkeme
Kasten yaralama suçunda asıl olarak asliye ceza mahkemeleri görevlidir. Ancak, nitelikli hallerinde Ağır Ceza Mahkemeleri’nde yargılama gerçekleşir. Yetkili mahkeme, ceza muhakemesi ilkeleri gereğince suçun işlendiği yer mahkemesidir.
Kasten Yaralama Suçu Sonrasında Maddi ve Manevi Tazminat Davası
Kasten yaralama suçunda mağdur, fiili işleyen, yardım eden veya azmettiren kişilere karşı maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Maddi tazminat davası, hukuk ve yasalara aykırı bir eylem sebebiyle malvarlığında meydana gelen eksilmenin, yani maddi zararların giderilmesi; manevi tazminat davası ise aynı işlem veya eylemler nedeniyle bireyin yaşadığı üzüntü, yıpranma ve elemin yol açtığı manevi zararların giderilmesini amaçlayan bir dava türüdür. Tazminat davası Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde ayrı bir dava olarak açılır. Eskişehir avukatları ile iletişime geçilmesi halinde ceza davasına ek olarak tazminat konusunda da yardım talep edilebilir.
Comments