SOYBAĞININ REDDİ DAVASI
- busraseklice
- 26 Ağu 2024
- 2 dakikada okunur

Soybağının reddi mahkeme kararı ile babalık karinesinin ortadan kaldırılmasını amaçlayan bir dava olup Medeni Kanunumuzun 286 ve devam maddelerinde düzenlenmiştir.
Soybağı, aile içerisindeki bireylerin arasındaki hukuki ilişkiyi belirleyen bir kavram olup özellikle, Medeni Hukuk, Miras Hukuku gibi dallarda çok fazla kullanılmaktadır. Anne ve çocuğu arasındaki soybağı doğumun gerçekleşmesi ile kurulur. Bir başka değişle, çocuğu doğuran kişi hukuken anadır. Ancak, baba açısından durum bu kadar bariz değildir. Türk Medeni Kanunu’na göre evlilik içerisinde veya evliliğin sona ermesinden itibaren 300 gün içerisinde doğan çocuğun babası kocadır. Babalık karinesi olarak adlandırılan bu hukuki vakıanın diğer karinelerde olduğu gibi aksinin ispatı mümkündür. Çocuğun kayıtlarda hukuken babası olarak gözüken kişi soybağının reddi davası açarak müşterek çocuğun biyolojik babası olmadığını ispat ederek çocuk ile arasında kurulan hukuki bağı ortadan kaldırabilir.
SOYBAĞININ REDDİ DAVASINDA DAVACI VE DAVALI
Soybağının reddi davasında davacı, kocadır. Dava açma süresi içerisinde kocanın ölmesi veya ayırt etme gücünü sürekli olarak kaybetmesi halinde kocanın altsoyu, annesi, babası da bu davayı açma hakkına sahiptir.
Soybağının reddi davasında davalı, anne ve çocuktur.
Çocuk da soybağının reddini talep etme hakkına sahiptir. Bu durumda dava ana ve babaya karşı açılır.
Soybağının reddi davasında kişilerin kendilerini avukatla temsil etme zorunluluğu bulunmamasına rağmen kişilerin aile hukukunda uzman avukat ile iletişime geçmesi menfaatine olacaktır. Ayrıca, Eskişehir boşanma avukatları ile iletişime geçilerek bu konularda bilgi alınabilir.
SOYABAĞININ REDDİ DAVASINDA HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE
Kanunumuz bu davanın açılması bakımından bir yıllık hak düşürücü süre belirlemiştir. Bu sürenin başlangıç tarihi davayı açacak kişi bakımından farklılık göstermektedir. Bu süre koca bakımından eşinin gebe kaldığı sırada bir başka erkek ile birlikte olduğunu öğrendiği veya baba olmadığını ve doğumu öğrendiği tarihten itibaren başlamaktadır. Süreler hukukun çok önemli olup kişilerin davalarında haklı olmalarına rağmen kaybetmelerine neden olabilmektedir. Eskişehir avukatı ile görüşmek ve dava hakkında bilgi edinmek faydalı olacaktır.
Davanın çocuk tarafından açılması durumunda çocuğun ergin olduğu tarihten başlayarak bir yıl içerisinde soybağının reddi davasını ifa etmesi gerekmektedir.
Aynı şekilde diğer ilgililer de kocanın baba olmadıklarını öğrendikleri tarihten başlayarak 1 yıl içerisinde dava açmaları gerekmektedir.
SOYBAĞININ REDDİ DAVASINDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME
4787 sayılı Kanun gereğince soybağının reddi davalarına bakmakla görevli mahkeme aile mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise taraflardan birinin bulunduğu yerdeki mahkemelerdir. Buna ek olarak doğumun gerçekleştiği yerde bulunan aile mahkemeleri de bu davayı yürütmekte yetkilidir.
Commentaires