ANAYASA MAHKEMESİNE BİREYSEL BAŞVURU
- busraseklice
- 2 Ara 2024
- 2 dakikada okunur

Anayasa’nın 148. maddesinde düzenlenen Anayasa mahkemesine bireysel başvuru, kamunun işlem, eylem veya ihmaliyle temel hak ve özgürlükleri ihlal edilen şahısların tüm olağan kanun yollarını tükettikten sonra başvurdukları bir hak arama yoludur. Ülkemizde yaşanan hak ihlallerinin iç hukuk denetiminden geçirilmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapılan başvuruların azaltılması amacıyla 12 Eylül 2010 referandumu ile 1982 Anayasamıza bireysel başvuru eklenmiştir.
Bireysel başvuruya konu edilebilecek haklar, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Türkiye’nin tarafı bulunduğu diğer uluslararası sözleşmeler ile Anayasa ile güvence altına alınan haklardır. Yaşama hakkı, adil yargılanma hakkı, hak arama hürriyeti, işkence yasağı, eşitlik ve etkili başvuru hakkı gibi hak ve özgürlükler sıklıkla bireysel başvuru konusu edilmektedir. Özellikle, ülkemizde çok uzun süren yargılamalar adil yargılama hakkının ihlaline sebebiyet verdiği için taraflar dava sonunda Anayasa Mahkemesi’ne hak ihlali başvurusu yapmaktadır. Siz de hak ihlali mağduru olduğunuzu düşünüyorsanız bir anayasa avukatı ile bireysel başvuruda bulunarak zararınızı giderebilirsiniz.
ANAYASA MAHKEMESİNE BİREYSEL BAŞVURU NASIL YAPILIR?
Öncelikle, başvuru yapabilmek için olağan kanun yollarının tüketilmiş olması ön şarttır. Başka bir anlatımla, itiraz edilecek kararın kesinleşmiş olması, itiraz edilecek başkaca bir merciin kalmamış olması gerekir. Kesinleşmemiş bir karara karşı yapılan bireysel başvuru usul nedeniyle reddedilecektir. Hak ihlali yaşamış kişilerin daha fazla mağdur olmaması için Eskişehir avukatları ile görüşüp bilgi alması çok önemlidir.
Anayasa Mahkemesine başvuru, Anayasa mahkemesinin internet sitesinde bulunan Bireysel Başvuru Formu ile yapılmaktadır. Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Formu, başvurucuya ilişkin temel bilgiler yazılarak halel getirilen hak ve özgürlüklere ilişkin kısaca açıklama yapılır. Başvuruya, başvurucunun ve varsa vekili veya temsilcinin bilgileri, harç makbuzu, nihai kararlar ve kararların tebliğine ilişkin mazbata ve sair dayanak belgeler eklenmelidir.
Doldurulan form Anayasa Mahkemesine gönderilmek üzere hak ihlalinin gerçekleştiği mahkemenin bulunduğu adliyenin ön bürosuna verilmesiyle başvuru işlemi tamamlanır. Anayasa mahkemesine yapılacak bireysel başvurularda avukat ile temsil zorunluluğu olmasa da son derece karmaşık olan bu başvuruların anayasa mahkemesi avukatı ile yapılması tavsiye edilir.
ANAYASA MAHKEMESİNE BİREYSEL BAŞVURU SÜRESİ
Bireysel başvuru, idari ve yargısal yolların tüketildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde yapılmalıdır. Eğer, bir başvuru yolu belirtilmemişse ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapılmalıdır. Süresinde yapılmayan başvurular herhangi bir inceleme yapılmaksızın reddedilir. Eğer, başvurunun zamanında yapılmaması bir mazerete dayanıyorsa başvuru formunda gecikme nedeninin açıklanarak buna ilişkin belgelerin forma eklenmesi gerekmektedir.
Comments