DEĞER ARTIŞ KAZANCI VERGİSİ
- busraseklice
- 25 Kas 2024
- 2 dakikada okunur

Değer artış kazancı vergisi, Gelir Vergisi Kanunumuzun mükerrer 80. maddesinin 6. fıkrasında düzenlenmiş olup değer artış kazancından kaynaklanan bir gelir vergisi türüdür. Buna göre, karşılıksız kazanımlar hariç elde edilen hakların edinim tarihinden itibaren beş yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancıdır. Daha somut bir dille açıklamak gerekirse, sahibi olduğunuz ev, arsa, işyeri gibi bir gayrimenkulün alış değeri ile satış değeri arasındaki farktır.
Önemle belirtmek gerekir ki, gayrimenkul eğer miras veya bağış gibi karşılıksız bir şekilde elde edilmişse değer artış kazancı vergisine konu olmaz. Ticari kazanç amacıyla yapılan alım satımlarda da değer artış kazancı vergisi oluşmaz.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da değer artış kazancı vergisinin süresidir. Değer artış kazancının meydana gelmesi için iktisap tarihinden en fazla beş yıl içerinde söz konusu gayrimenkulün elden çıkarılması gerekmektedir. Bu nedenle, taşınmazın alınmasından itibaren beş yıldan sonra yapılan satışlarda değer artış kazancı vergisi borcu doğmayacaktır. Sürenin hesaplanmasında genel olarak tapuya tescil tarihleri esas alınmakla birlikte bazı istisnalar da bulunmaktadır. Örneğin, TOKİ’den alınan konutlarda yapı kullanım izin belgesinin (iskan) alınma tarihi değer artış kazancının başlangıç tarihi olarak kabul edilmektedir. Benzer şekilde, kat mülkiyetinden önce kat irtifakı kurulmuşsa kat irtifakı tapusunun alındığı tarif edinim tarihi sayılır.
DEĞER ARTIŞ KAZANCI VERGİSİ HESAPLAMA
Değer artış kazancından söz edebilmek için taşınmazın satış tutarının alış tutarından yüksek olması gerekmektedir. Değer artış kazancı vergisi hesaplanırken doğrudan alış ve satış değeri arasındaki fark üzerinden hesaplama yapılmaz. Alış bedeline enflasyon tutarında eklenerek gerçek kazanç tespit edilir. Tespit edilen bu bedelinin vergi diliminde belirtilen oranından istisna tutarının düşülmesi ile değer artış kazancı vergisi hesaplanır. Tapu harçları, evde yapılan iyileştirmeler ve taşınmazın konut kredisi ile satın alınması halinde banka faizi ve dosya masrafları da vergi matrahından düşülür. Değer artış kazancının hesaplanması ve yükümlülüğün tespit edilmesi son derece karışık olup ileride telafisi namümkün sonuçların doğmasına sebep olabilecektir. Büyük vergi cezaları ile karşı karşıya kalmamak için bir vergi avukatı ile görüşülmesi mükellefin yararına olacaktır.
DEĞER ARTIŞ KAZANCI BEYANNAMESİ
Değer artış kazancı elde eden mükellef elden çıkarma tarihini takip eden yılın Mart ayına kadar beyanname vererek vergisini ödemesi gerekmektedir. Değer artış kazancı vergisinin beyan edilmediği veya eksik beyan edildiği, idare tarafından tespit edilirse ödenmesi gerek tutar ile birlikte vergi gecikme faizi mükelleften talep edilir. Yapılan usulsüzlük ile Vergi dairesi mükellefi izaha davet edebilir. İzaha davette kendinizi idareye açıklayarak hakkınızı savunabilirsiniz. Hakkınızı etkili bir şekilde savunabilmek için görüşmeye Eskişehir vergi avukatı ile katılabilirsiniz. Uyuşmazlığın çözülememesi halinde vergi mahkemelerinde dava açılarak sürecin takip edilmesi gerekmektedir.
Comments