top of page

İCRA TAAHHÜDÜ VE TAAHÜDÜ İHLAL SUÇU

  • busraseklice
  • 17 Kas 2023
  • 2 dakikada okunur

boş cüzdan

İcra taahhüdü, İcra İflas Kanunu’nun 111. maddesine dayanılarak borçlu veya vekili ile alacaklı arasında yapılan ve icra işlemini durduran bir sözleşmedir. Bu sözleşme uyarınca borçlu borcunu düzenli taksitlerle ödemeyi ve aykırı davrandığı taktirde tazyik hapsine maruz kalacağını kabul eder.


HACİZDEN ÖNCE TAKSİTLENDİRME


İcra İflas Kanunu’nda hacizden önce taksitlendirme açıkça düzenlenmese de gerek hacze gerek cezaya ilişkin hükümlerinden kanun koyucunun hacizden önce taksitle ödemeyi öngördüğü sonucu çıkmaktadır. Taksitle ödeme sözleşmesi hacizden önce iki şekilde yapılabilir. İlk olarak, alacaklı ve borçlu haciz prosedüründen önce icra müdürünün önünde ödeme şartı sözleşmesi yapar. İkinci ihtimalde, haciz işlemi için borçlunun mahalline giden alacaklının borçlunun taksitle ödeme taahhüdünü kabulü ile gerçekleşebilir. Her iki durumda da alacaklının taahhüde rızası zorunludur. Sözleşmenin içeriği nasıl olursa olsun alacaklı kabul etmedikçe icra taahhüt işlemi gerçekleşmez. Borçlu anlaşmaya uyarak taksitlerini düzenli ödediği sürece icra takibine devam edilmez ve haciz isteme için kanunda öngörülen zamanaşımı süreleri işlemez.


HACİZDEN SONRA TAKSİTLENDİRME VE TAKSİT SÖZLEŞMESİ


Borçlu hacizden sonra İİK m.111’deki şartları taşıyan taksitlendirme teklifinde bulunursa alacaklının rızası aranmaksızın kanundan dolayı borç taksitle ödenebilecek hale gelir. Buna karşılık borçlunun teklifi söz konusu kanun maddesindeki şartları karşılamıyorsa alacaklının muvafakatiyle tıpkı haciz öncesinde olduğu gibi ödeme şartı sözleşmesi düzenlerler.


TAKSİTLE ÖDEMENİN ŞARTLARI:

  1. Borçlunun alacaklının alacağına yetecek kadar malları haczedilmiş ancak satışı talep edilmemiş olmalıdır.

  2. Borçlunun teklifindeki her taksitin borcun dörtte birinden az olmaması şarttır. Taksitlerin eşit olma zorunluluğu yoktur.

  3. İlk taksitin teklif anında borçlu tarafından ödenmesi ve kalan taksitlerin aydan aya üç ayı geçmeden ödenmesi gerekir.

Bu şartları taşıyan taksitlendirme teklifi alacaklının kabulüne ihtiyaç duymadan hüküm ve sonuç doğurur.


TAAHHÜDÜ İHLAL SUÇU


Borçlu taahhüt şartlarına uymazsa hem icra takibine kaldığı yerden devam edilir hem de alacaklının talebiyle borçlunun cezalandırılması gündeme gelir. Taahhüdü ihlal şikayet zamanaşımı suçun öğrenildiği tarihten itibaren 3 ay her halükarda suçun oluşmasından itibaren 1 yıldır. Yani alacaklı açısından taahhüdü ihlal şikayet süresi suçun öğrenilmesinden itibaren 3 ay geçmesiyle sona erer. Cezai sonuçların doğabilmesi için taksit miktarlarının ve taksitle ödeme tarihlerinin açıkça sözleşmede belirtilmesi gerekir. Mazeretsiz olarak taksitlerini ödemeyen borçlu icra ceza mahkemesi tarafından cezalandırılarak 3 aya kadar tazyik hapsine mahkum edilir. Borcunun tamamını ödeyen hükümlü hapishaneden derhal tahliye edilir.


TAAHHÜDÜ İHLAL SUÇUNDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME


Taahhüdü ihlal suçunda görevli mahkeme icra ceza mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise icra takibinin yapıldığı yer mahkemesidir.


İcra taahhüdü ve taahhüdü ihlal suçu konusunda daha detaylı bilgiye sahip olmak için Eskişehir icra avukatları tarafından verilen bilgileri inceleyebilir ya da Avukat Büşra Seklice Eskişehir Hukuk Bürosu ziyaretinde bulunabilirsiniz.


Comments


    Eskişehir Avukat                 Arabulucu           Büşra Seklice

busraseklice@gmail.com

0222 408 48 88

©2023, Avukat Büşra Seklice

bottom of page