DEVRE MÜLK SATIŞ SÖZLEŞMESİ
- busraseklice
- 12 Eki 2023
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 22 Kas 2023

Devre mülk satış sözleşmesi, mesken olarak kullanılmaya uygun bir müstakil ev veya bağımsız bölümün senenin belirli dönemlerinde ve bir yılda on beş günden az olmamak üzere mülkiyet hakkının devre mülk alıcısı ile satıcısı arasında şartlara bağlandığı resmi şekil şartlarına tabi sözleşmelerdir. Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 50. Maddesinde düzenlenmiştir. Ayrıca Devre Tatil ve Uzun Süreli Tatil Hizmetleri Yönetmeliği ile usul ve esasları belirtilmiştir. Tüketiciye ait olan devre mülkün kullanım süresi ve yılın hangi zaman diliminde kullanılacağının sözleşmede olması zorunludur. Ayni hakka dayanan bir sözleşeme olduğundan resmi şekilde yapılarak aynı gün tapu devrinin sağlanması ve devre mülk dönemine ilişkin tapuya tüketici adına şerh düşülmesi mecburidir. Bu hususlarda eksiklik olması halinde tüketici açısından cayma hakkı doğmaktadır.
Satıcı veya sağlayıcı, devre mülk sözleşmesinin imzalanmasından en az bir gün evvel tüketiciye ön bilgilendirme formu vermek mecburiyetindedir. Devre Tatil ve Uzun Süreli Tatil Hizmetleri Yönetmeliği’nde ön bilgilendirme formunun şekil şartları düzenlenmiştir. Yargılama sırasında bu hususta ispat yükü satıcı ve sağlayıcıya aittir. Tüketiciye bu formun yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı ile verilmemesi ya da yönetmelikte belirtilen şekil şartlarını taşımaması halinde tüketiciler yönetmeliğe aykırılık sebebiyle ile dava haklarını kullanabileceklerdir.
Devre Mülk Sözleşmesinin İptali (Cayma Hakkı)
Şirketlerin ücretsiz tatil, hediye gezi, yemek organizasyonu gibi isimler altında satışı özendirici yöntemlerle tüketiciyi davet ettiği durumlarda tüketiciye bu davetin içeriği ve ticari amacının tanıtım faaliyetinden önce yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı ile bildirilmesi söz konusu yönetmelikten kaynaklanan bir zorunluluk olup aksi hallerde tüketiciler yönetmeliğe aykırılık sebebiyle yasal yollara başvurabileceklerdir. Özellikle kapıdan ya da telefonla arayarak veya mesaj yoluyla bedava tatil kazandınız diyerek tüketicilere devre mülk ve devre tatil sözleşmesi imzalatılmakta, sonrasında tüketiciler yanıltıcı pazarlama yöntemleri nedeniyle pek çok mağduriyet yaşamaktadır.
Devre mülk sözleşmesinin iptali için:
Tüketici, devre mülk sözleşmesinin yapılmasından itibaren on dört gün içinde herhangi bir sebep göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin muhatap şirkete noter kanalıyla cayma bildirimi göndermek suretiyle sözleşmeyi feshedebilir. İhtarnameyi tebliğ alan şirket sözleşmeyi feshetmez ve aldığı edimleri en geç doksan gün içinde iade etmez ise tüketici devre mülk sözleşmesinin iptali ve senetlerin iadesi davası açabilir.
Satıcı veya sağlayıcının devre mülk sözleşmesinin kurulmasından en az bir gün önce vermek zorunda olduğu ön bilgilendirme formunu vermemesi halinde tüketici sözleşmenin iptali için ön görülen on dört günlük süreye tabi olmaksızın cayma hakkına sahiptir. Cayma talebi her halükarda sözleşmenin kurulduğu tarihten itibaren bir yıl içinde kullanılmalıdır.
Devre mülk satış sözleşmeleri ayni bir hak içerdiğinden resmi şekilde yapılmak zorundadır. Resmi şekilde düzenlenmeyen ve aynı gün içerisinde tapu devri gerçekleştirilmediği hallerde tüketiciler on dört günlük cayma süresini kaçırmış olsalar dahi tüketici mahkemesinde dava açarak sözleşmenin feshedilmesini talep edebilmektedir.
Devre mülkün ön ödemeli satılması halinde, tüketici teslim tarihine kadar hiçbir gerekçe göstermeden devre mülk sözleşmesini iptal edebilir. Ancak bu gibi durumlarda satıcı sözleşme bedelinin %2’sine kadar tazminat talep edebilir. Şayet satıcı veya sağlayıcı şirket sorumluluklarını yerine getirmemişse tazminat talebinde bulunamaz.
Diğer iptal sebepleri her durumun özelliklerine göre şirketlerin vaat ettiklerini yerine getirmemesi, ayıplı ifada bulunmaları, geç teslim veya hiç teslim edilmeme, devre mülkün hiç kullanılmamış olmasına karşın fahiş aidat istemleri ve diğer hususlar tespit edilerek sözleşmelerin feshi sağlanmaktadır.
Devre Mülk Sözleşmesinin İptali ve Şekli
Tüketiciler sözleşmenin imzalanmasından itibaren on dört gün içerisinde noter kanalıyla cayma bildirimini göndererek sözleşmeyi feshedebilirler. Telefonla veya farklı şekillerde yapılan cayma bildirimleri geçerli değildir. İhtarnameyi imza karşılığında tebliğ alan sağlayıcı ya da satıcı firma sözleşmeyi feshetmediği durumda tüketici, tüketici mahkemesine başvurabilir ve devre mülk sözleşmesi iptali davası açabilir. Bu davanın açılması için Eskişehir tüketici hakları avukatlarından destek alabilirsiniz.
Devre Mülk Sözleşmesinin İptali ve Sonuçları
İki tarafa da karşılıklı borç yüklenmekte olan sözleşmelerde, sözleşmenin iptali durumunda taraflar karşılıklı ifa yükümlülüğünden kurtularak aldıklarını geri vermek zorunda kalırlar. Devre mülk sözleşmesinin iptali halinde satıcı ve sağlayıcı almış olduğu senetleri ve ödemeleri faiziyle birlikte geri vermek zorundadırlar. İptal bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç on dört gün içinde iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgenin tüketiciye geri verilmesi gerekmektedir.
Tüketiciler, çeşitli internet siteleri ve Facebook gruplarında Yalova termal mağdurları, devre mülk mağdurları, Karaderili Yalova Thermal Palace kandırmacası, Naskon Sapphire Resort şikayet adı altında toplanarak çözüm aramaktadırlar. Tüketicilerin devre mülk sözleşmesinden yaşadıkları mağduriyet haricinde maddi ve manevi olarak ikinci mağduriyet yaşamamaları için bu konuda uzmanlaşmış olan Tüketici hakları Eskişehir avukatları tarafından destek alması iyi olacaktır.
Comments