ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASI
- busraseklice
- 12 Oca 2024
- 2 dakikada okunur

Ortaklığın giderilmesi davası eski adıyla izale-i şuyu, elbirliği ya da paylı mülkiyete konu taşınmaz veya taşınırların paydaşlarının, paydaşlığına son verilerek kişisel mülkiyete geçilmesini imkan tanıyan bir dava türüdür. Türk Medeni Kanunu’na göre her paydaş ortaklığın giderilmesini talep edebilir. Tek şart, paylı mülkiyeti devam mecburiyetinin mevcut olmamasıdır.
Ortaklığın giderilmesi davası, çok taraflı bir dava çeşididir. Ortaklığın giderilmesi davası açan davacı, yargılama esnasında davadan feragat etse dahi, davalılardan biri davayı takip edeceğini mahkemeye bildirerek davanın devamını sağlayabilir.
İzale-i Şuyu Davalarında İki Yöntemle Ortaklık Sonlandırılabilir:
Ortaklığın Aynen Taksim Yoluyla Giderilmesi: Mahkeme kanalıyla malın paydaşlar arasında nitelik ve nicelik olarak denk bir şekilde paylaştırılmasıdır. Örnek vermek gerekirse, üç paydaş arasında bir arsanın üç eşit parçaya bölünerek ortaklığın sonlandırılmasıdır. Malların eşit olarak bölünmesinin çok zor olması sebebiyle somut olaylarda çok fazla tercih edilmemektedir.
Ortaklığın Satış Yoluyla Giderilmesi: Taşınmaz ve taşınır malların sulh hukuk mahkemelerince satılarak bedelinin paydaşlar arasında bölüştürülmesidir. İcra satışına benzer usuller uygulanır. Uygulamada en fazla bu yöntem kullanılmaktadır.
Hangi yöntemin size daha faydalı olacağını öğrenmek için Eskişehir Avukatı ile iletişime geçebilirsiniz.
Ortaklığın Giderilmesi Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
İzale-i Şuyu davasını yürütmekle görevli mahkeme, sulh hukuk mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise ortaklığın giderilmesi davasına konu taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir.
Ortaklığın Giderilmesi Davasında Mahkeme Harç ve Giderleri
Ortaklığın giderilmesi davası matbu harca tabidir. Giderleri başta davayı açan taraf yüklense de dava sonunda tüm giderler ve avukatlık ücretleri tüm paydaşlara payları oranında ödettirilir.
Ortaklığın Giderilmesi Davasında Arabuluculuk
7445 sayılı Kanun ile 1 Eylül 2023 tarihi itibariyle ortaklığın giderilmesi davalarından önce arabuluculuğa başvurulması zorunlu hale getirilmiştir. Arabuluculuğa başvurulması dava şartı olup eksikliği halinde Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından davanın usulen reddine karar verilmektedir.
Davanın haksız yere kaybedilmemesi için Eskişehir Arabuluculuk büroları ile mutlaka dava açılmadan önce iletişime geçilmelidir.
Ortaklığın Giderilmesi Davasında Muhdesatın Aidiyeti Konusunda Çekişme
Paydaşlardan biri izale-i şüyu davasına konu taşınmazın üzerine kendi masrafıyla ev yapmış veya ağaç dikmiş olabilir. Bu tip durumlarda paydaşlar arasında mülkiyet tartışması meydana gelecektir. Bu çekişme, muhdesatın aidiyetinin tespiti davası ile giderilebilir. Bu davanın açılması halinde ortaklığın giderilmesi davasında yargılama durur ve muhdesat aidiyetinin tespiti davasının sonucu beklenir. Kanundan kaynaklanan bir zorunluluk olmasa da hem ortaklığın giderilmesi hem de muhdesat aidiyetinin tespiti davası için bir dava avukatı ile anlaşmakta fayda vardır.
Comments