top of page

SÜRELİ FESİH VE İHBAR TAZMİNATI

  • busraseklice
  • 14 Nis
  • 2 dakikada okunur
ihbar tazminatı

Süreli fesih, belirsiz süreli iş sözleşmesinin, taraflardan biri tarafından önceden bildirim yapılarak sona erdirilmesidir. Süreli fesih hem işçi hem de işveren açısından dikkat edilmesi gereken önemli yasal yükümlülükler barındırır.


4857 sayılı İş Kanunu’nun 17. Maddesine sayılan sürelere uyularak belirsiz süreli iş sözleşmeleri feshedilebilir. Bu süreler işçinin işveren bünyesinde çalışma sürelerine göre değişiklik göstermektedir. Şayet işçi, işvereni ile altı aydan az çalışmışsa iki hafta önceden fesih ihbarında bulunmalıdır. Sonrasında çalıştığı her bir yıl için ihbar süresi iki hafta uzamaktadır. En nihayetinde işçi kaç yıl çalışmış olursa olsun Kanun zorunlu bildirim süresini sekiz hafta olarak düzenlemiştir. Bu süreler, asgari süreler olup taraflar arasında yapılan iş sözleşmeleriyle artırılabilir.


BİLDİRİM SÜRESİNE UYULMAMASI VE İHBAR TAZMİNATI


İşçi de işveren de bu sürelere riayet etmeden iş sözleşmesini feshederse, karşı tarafa ihbar tazminatı ödemekle yükümlü olur. İşverenin, bu süreyi beklemeden sözleşmeyi sona erdirmek istemesi halinde, sürenin karşılığı olan ücreti peşin ödemesi gerekir.


Eskişehir iş mahkemesi avukatı olarak, birçok müvekkilimizin bu sürelere dikkat etmediği için mağdur olduğunu gözlemliyoruz. Bu nedenle, dava açmadan veya iş akdini feshetmeden önce hukuki yardım alınması yerinde olacaktır.


İHBAR TAZMİNATININ HESAPLANMASI


İhbar tazminatı hesaplanırken yalnızca çıplak maaş değil, işçiye sağlanan diğer maddi menfaatler de dikkate alınır. Örneğin; prim, yemek, yol ücreti gibi ek ödemeler hesaplamaya dahil edilir.


Bu nedenle, tazminat hesaplamaları ve dava süreçlerinde profesyonel bir destek almak önemlidir. Eskişehir hukuk büroları ile iletişime geçerek, iş hukuku ile ilgili süreçler hakkında bilgi alabilirsiniz.


İHBAR TAZMİNATINDA ZAMANAŞIMI SÜRESİ


7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile birlikte, iş hukukuna dayanan alacak ve tazminat talepleri için 5 yıllık zamanaşımı süresi öngörülmüştür. Bu zamanaşımı süresi, iş sözleşmesinin feshedildiğinin bildirildiği tarihten itibaren başlar. İhbar tazminatı gibi haklar, zamanla kaybolabilecek yasal imkanlardır. Bu nedenle, iş sözleşmeniz feshedildiyse ve ihbar süresine uyulmadığını düşünüyorsanız, vakit kaybetmeden bir işçi hakları avukat ile görüşmelisiniz.


İHBAR TAZMİNATINDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME


İhbar tazminatı, işçi ile işveren arasındaki iş ilişkisinden doğan bir uyuşmazlık olduğu için bu tür davalarda görevli mahkeme, iş mahkemesidir. İhbar tazminatı davasında yetkili mahkeme ise davalı işverenin yerleşim yeri mahkemesi veya işin fiilen yapıldığı yer mahkemesidir. Davalının işveren olması halinde işçinin bulunduğu yerdeki mahkemeler yetkili mahkemelerdir.


İHBAR TAZMİNATI DAVASINDA ARABULUCULUK


2018 yılından itibaren, ihbar tazminatına ilişkin davalarda zorunlu arabuluculuk uygulaması getirilmiştir. Yani, tarafların dava açmadan önce mutlaka arabuluculuk müessesesine başvurması gerekmektedir. Taraflar arabuluculuk aşamasında anlaşırlarsa dava açılmadan uyuşmazlık çözümlenmiş olur. Arabuluculukta anlaşılmaz ise anlaşmama tutanağı ile iş mahkemesine dava açılabilir. Bu süreçte, hak kaybı yaşamamak ve dava sürecini doğru yönetmek için deneyimli bir Eskişehir avukat ile çalışmak önerilir.



 

 

Comentarios


    Eskişehir Avukat                 Arabulucu           Büşra Seklice

busraseklice@gmail.com

0222 408 48 88

©2023, Avukat Büşra Seklice

bottom of page